Lékařská péče za hranicemi vyjde na statisíce, nevyjíždějte bez pojištění

24.07.2013 09:51

Praha – Spálení od slunce, zažívací problémy nebo odřeniny, to jsou typické památky z letních dovolených. I drobné zdravotní komplikace ale můžou prázdniny pěkně zkomplikovat – například finančně. V některých destinacích je totiž lékařská péče až desetkrát dražší než v tuzemsku. Přesto hodně lidí stále vyráží do zahraničí bez cestovního pojištění a statisícové náklady za zdánlivě banální nehody pak roky splácí.

Čeští turisté nemají v Chorvatsku nejlepší pověst – často si podle místních neuvědomují, že moře není rybník. A že tamní hory nejsou Krkonoše. Na túry vyráží bez pití nebo skáčou rozpálení do studeného moře. "Přeceňují svoje možnosti. To se netýká jen nehod při koupání nebo lezení po horách, ale i nehod na silnicích," upozorňuje ředitel Chorvatského turistického sdružení Klaudio Stojnić.

Lékařská péče v Chorvatsku patří v rámci Evropy k těm levnějším a kvalitnějším – náklady na léčbu komplexního zranění po autonehodě ale i tak mnohdy dosáhnou půl milionu korun. Zlomenou nohu ošetří klinika za 20 000, převoz sanitkou do Česka pak stojí kolem 30 000 korun.

Na skutečnost, že využití služeb lékaře v zahraničí není levná záležitost, upozorňuje i Česká asociace pojišťoven. Její čísla mluví za vše – operace slepého střeva ve Francii 700 000 korun, srdeční příhoda v Německu 570 000 korun, zlomený kotník v Egyptě 150 000 korun. Podle mluvčí asociace Jolany Ackermannové jsou v současnosti ceny nejvyšší v Turecku a ve Španělsku.

U závažnějších případů může konečná suma přesáhnout i jeden milion. "Vím o jednom člověku ve Spojených státech amerických, který měl problémy v posilovně. Vypadalo to jako infarkt, musel na jednotku intenzivní péče. Tam to bylo jeden a půl milionu," říká mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Řada turistů spoléhá při cestách po Evropě na Evropský průkaz zdravotního pojištění – ten ale nemusí stačit. Pojištění totiž neobsahuje třeba léky nebo asistenční službu v češtině. Standardní cestovní pojištění lze přitom pro členské státy EU pořídit už od 22 korun na den, pro ostatní oblasti světa od 40 korun. Pro odpočinkovou dovolenou po Evropě stačí limit na léčebné výlohy 1,5 milionu korun, mimo Evropu tři miliony.

Jaké zdravotní komplikace se často objevují v oblíbených destinacích?

  • Chorvatsko – bodnutí mořským ježkem
  • Egypt – střevní potíže
  • Turecko – infekce
  • Rakousko – zlomeniny (např. kvůli turistice nebo horolezectví)

Kolik za léčbu utratí lidé, kteří nemají cestovní pojištění?

Většinou se platí v hotovosti a účet za ošetření lékařem či pobyt v nemocnici se může vyšplhat až do stovek tisíc korun. Třeba v Rakousku se za ošetření zlomené nohy platí i přes 200 tisíc korun. Sto tisíc zaplatí cestovatel za léčbu zubů v Tunisku. A pokud by český turista potřeboval v Itálii sanitku, tak ho může cesta vyjít na 70 tisíc. Ošetření drobného úrazu v zemi, která je u Čechů nejoblíbenější – v Chorvatsku – vyjde na několik tisíc korun.

 
Zdroj: ČT24